MALAY LANDSCAPE ELEMENTS AS DEPICTED IN THE OLD MALAY FILMS: ELEMEN LANSKAP MELAYU SEPERTI YANG DIGAMBARKAN DALAM FILEM MELAYU LAMA - Zakaria, Ahmad Zamil; Salleh, Ismail Hafiz; Abd. Rashid, Mohd Sabrizaa (Jurnal Pengajian Melayu (JOMAS), 2013)
The purpose of this paper is to look at the art of landscape elements of the Malays in Malaysia. Entertainment on a person's perspective can give different views. Old Malay films depict the way of life of the Malays in the olden days. Malay films also have a high value of life and offer a lot of lessons to the Malay community as whole. The objective of the study is to know the Malay landscape elements highlighted by film production in Malaysia as well as to understand the lifestyles of the Malays in the past by local film. Research methods conducted by dividing the old Malay films into three categories. The first category is the Malay film published in the early 1956 to 1972. The second category is the old Malay film that portrays life in the palace in the olden days. The third is the modern Malay film depicting the old Malays lifestyles. Results from this research would be able to understand the role of landscape elements in the community in the past. Films today become a conduit of modern ideology and very effective in conveying an understanding of the culture and it is able to shape the culture of global society. Researchers are able to recognize Malay culture through film and emphasize the Malay landscape elements to the public. It is important for us to continue highlighting the heritage landscape elements of the Malay community to represent the image and identity of the Malay race in Malaysia. Keywords: Malay landscape elements; Malay gardens; Malay films; Malays. Tujuan kertas ini adalah untuk melihat seni elemen landskap orang Melayu di Malaysia. Hiburan pada perspektif seseorang boleh memberikan pandangan yang berbeza. Filem-filem Melayu klasik menggambarkan cara hidup orang Melayu di zaman dahulu. Filemfilem Melayu juga mempunyai nilai hidup yang tinggi dan menawarkan banyak pengajaran kepada masyarakat Melayu secara keseluruhan. Objektif kajian ini adalah untuk mengetahui elemen-elemen landskap Melayu yang diketengahkan oleh penerbit filem di Malaysia dan juga untuk memahami gaya hidup orang Melayu pada masa lalu melalui filem tempatan. Kaedah penyelidikan yang dijalankan adalah dengan membahagikan filem Melayu lama ke dalam tiga kategori. Kategori pertama adalah filem Melayu yang diterbitkan pada awal tahun 1956 hingga 1972. Kategori kedua adalah filem lama Melayu yang menggambarkan kehidupan di istana pada zaman dahulu. Kategori ketiga pula filem Melayu moden yang menggambarkan cara hidup Melayu lama. Melalui hasil kajian ini, peranan elemen lanskap dalam masyarakat pada masa lalu dapat difahami. Filem hari ini menjadi saluran ideologi moden dan sangat berkesan dalam menyampaikan pemahaman budaya serta mampu untuk membentuk budaya masyarakat global. Para penyelidik dapat mengenali budaya Melayu melalui filem dan menekankan elemen landskap Melayu kepada orang ramai. Adalah penting bagi kita untuk terus menonjolkan elemen landskap warisan masyarakat Melayu untuk mewakili imej dan identiti bangsa Melayu di Malaysia. Kata kunci: elemen landskap Melayu; Taman-taman Melayu; Filem Melayu; Melayu.