Penubuhan Sekolah Harapan Rumah Harapan di Melaka: Penilaian dari Perspektif Islam - Ramli, Mohd Anuar; Mohamad, Nik Rasyidah (Al-Basirah Journal, 2016)
Kajian ini membincangkan penilaian terhadap hukum penubuhan Sekolah Harapan Rumah Harapan di Jasin Melaka. Objektif penubuhannya ada untuk memberi ruang kepada pelajar-pelajar yang hamil sama ada melalui luar pernikahan ataupun pernikahan yang sah peluang pendidikan peringkat menengah. Sehubungan itu, penilaian dibuat berdasarkan perspektif Islam sama ada penubuhannya selari dengan objektif syariah, mahupun bercanggah. Hasil kajian mendapati penubuhan sekolah ini dapat menyelamatkan bayi-bayi yang baru dilahirkan di samping mendapat memberikan peluang pendidikan kepada para ibu. Dengan itu, masa depan pelajar terbabit tidak terjejas dan mereka dapat meneruskan pengajian ke peringkat seterusnya dengan mudah.