Penguasaan Tatabahasa Arab dalam Kalangan Pelajar Asasi Universiti Awam Malaysia - Wan Mokhtar, Wan Rohani; Abd Rahman, Mohd Zaki; Mohamed Adnan, Mohamad Azrien; Mohd Salleh, Nor Hazrul (Al-Basirah Journal, 2017)
Pembelajaran bahasa Arab di Malaysia bukan sahaja sebagai bahasa ilmu bahkan sebagai bahasa komunikasi. Oleh itu pembelajaran bahasa Arab perlu diberi perhatian. Antara perkara yang perlu dititikberatkan dalam pembelajaran bahasa Arab adalah aspek tatabahasa kerana penguasaan tatabahasa Arab merupakan salah satu faktor mempengaruhi penguasaan kemahiran bahasa Arab. Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk mengenalpasti tahap penguasaan pelajar Asasi Universiti Awam terhadap tatabahasa Arab serta mengkaji faktor yang mempengaruhi penguasaan tersebut. Selain itu kajian ini juga bertujuan untuk mengemukakan cadangan kaedah pengajaran dan pembelajaran tatabahasa Arab yang berkesan. Kajian ini merupakan kajian kuantitatif. Soal selidik dan ujian penguasaan tatabahasa Arab digunakan untuk mengukur penguasaan tersebut. Responden dalam kajian ini terdiri daripada pelajar lepasan SPM yang berjaya memasuki Asasi Universiti Awam Malaysia. Analisis deskriptif digunakan untuk melihat tahap pengusaan pelajar. Hasil kajian mendapati penguasaan tatabahasa Arab dalam kalangan pelajar Asasi berada pada tahap cemerlang.