SEJARAH PENYEBARAN ISLAM DI ALAM MELAYU BERASASKAN SUMBER-SUMBER SEJARAH MELAYU ISLAM KURUN KE-18 HINGGA KE-19 (Regarding the History of Islamization in the Malay World Based on Malay Islamic Historical Sources from 18th to 19th Century) - Denisova, Tatiana (Journal of Al-Tamaddun, 2013)
Karya-karya sejarah negeri Johor dikarang pada kurun ke 18-19 dalam bahasa Melayu Jawi merupakan sumber-sumber sejarah yang amat penting supaya memahami sejarah perkembangan Islam di alam Melayu. Historiografi Johor mengambarkan darjah yang baru dalam pemahaman Islam di pemandangan awam masyarakat Melayu. Historiografi Johor meliputi tiga arah tulisan-tulisan sejarah: tradisi Melayu Johor (Peringatan Sejarah Negri Johor), tradisi Siak-Minangkabau Johor (Hikayat Siak), tradisi Bugis Johor (Tuhfat al-Nafis). Maklumat mengenai sejarah penyebaran Islam di alam Melayu dirakamkan di dalam semua teks-teks sejarah. Dalam makalah tersebut kita menumpukan perhatian kepada 3 aspek sahaja: 1. Cerita tentang pengislaman Raja; 2. Mitos asal usul raja yang berkaitan dengan tradisi Islam; 3. Cerita tentang kegiatan para syed dan para ulama di Johor. Karya-karya sejarah Johor membuktikan bahawa sejarah pengislaman dan penyebaran Islam merupakan hujah yang terpenting dalam konsep legitimacy seorang sultan dan dinasti beliau.