CONTRIBUTION OF QUR’AN TO THE DEVELOPMENT OF MUSLIM HISTORIOGRAPHY DURING THE SECOND CENTURY OF HIJRA - Hamzah, Norhayati (Journal of Al-Tamaddun, 2007)
Al-Qur’an telah memberikan sumbangan yang besar kepada historiografi Islam terutamanya pada abad kedua Hijriah. Ini kerana al-Qur’an mendorong manusia kepada pembelajaran sejarah serta membuktikan kepentingan sejarah di dalam kehidupan manusia melalui penceritaan cerita-cerita sejarah di dalam al-Qur’an. Idea-idea sejarah di dalam al-Quran telah menyumbang kepada perkembangan historiografi Islam dari sudut perluasan skop dan tema sejarah. Oleh itu, artikel ini akan membincangkan kepentingan sejarah dalam al-Qur’an dan sumbangan al-Qur’an dalam perkembangan historiografi Islam dari sudut idea sejarah pada abad kedua Hijriah.