PENGARUH MIRZA BASYIRUDDIN MAHMUD AHMAD DALAM TAFSIRAN AL-QURAN DAN PENYEBARAN AJARAN QADIANI DI SUMATERA, INDONESIA (Influence of Mirza Basyiruddin Mahmud Ahmad in Quranic Interpretation and Spreading of Qadiani Teaching in Sumatera, Indonesia) - Abdullah, Mustaffa; Ishak, Andi Putra; Ali, Abdul Karim (Journal of Al-Tamaddun, 2019)
Mirza Basyiruddin Mahmud Ahmad merupakan khalifah Jemaat Ahmadiyyah Qadiani kedua, beliau berupaya mengembangkan pemikirannya dalam memahami al-Qur’an ke seluruh pelosok dunia termasuk di antaranya pulau Sumatera. Pemikiran Basyiruddin mencetuskan kontroversi manakala meyakini kewafatan Nabi Isa AS dan kenabian Mirza Ghulam Ahmad. Makalah ini bertujuan untuk mengkaji pengaruh pemikiran tersebut di Sumatera. Daerah yang menjadi fokus kajian ialah Aceh, Sumatera Barat dan Sumatera Utara. Kajian ini menggunakan metode perpustakaan dan temu bual. Hasil kajian ini mendapati bahawa pemikiran Basyiruddin mendapat penentangan keras dari masyarakat, tokoh ulama dan kerajaan, kerana ianya bercanggah dengan prinsip-prinsip utama dalam agama Islam. Oleh kerana itu, pemikiran ini tidak memiliki pengaruh yang signifikan di Sumatera, Indonesia.