TAKHRIJ AL-FURUʻ ʻALA AL-USUL DALAM PENGISBATAN HUKUM SYARAK: SOROTAN SEJARAH HUKUM ISLAM (Takhrij al-Furuʻ ʻala al-Usul in Deducing Shariah Laws: An Overview of Islamic Legal History) - Ahmad, Ridzwan; Mohamed Shaarani, Ahmad Zakirullah (Journal of Al-Tamaddun, 2017)
Takhrij al-Furuʻ ʻala al-Usul adalah pengeluaran hukum berdasarkan kaedah pengeluaran hukum yang diasaskan oleh imam – pengasas mazhab fiqh dalam Islam- atau berdasarkan kaedah hukum yang telah diasaskan oleh pengikut mazhab dan diterima sebagai metode istinbat hukum yang sah dalam mazhab. Tujuan penulisan ini adalah ingin mengkaji sejarah perkembangan ijtihad dalam ruang lingkup mazhab - Takhrij al-Furuʻ ʻala al-Usul. Fokus kajian adalah berkenaan dengan definisi Takhrij al-Furuʻ ʻala al- Usul, kepentingannya, sejarah perkembangan, buku-buku utama yang ditulis dalam bidang ini, dan peranannya dalam mengistinbatkan hukum Syarak dalam ruang lingkup mazhab. Kajian mendapati Takhrij al-Furuʻ ʻala al-Usul adalah satu metode istinbat hukum yang digunakan oleh para ulama` dan fuqaha` mazhab. Ia juga memberi sumbangan yang besar dalam mengembangkan mazhab, mengeluarkan hukum dalam sempadan sesuatu mazhab, dan memastikan bahawa hukum Shariah yang diistinbatkan oleh sesuatu mazhab kekal relevan dalam mendepani cabaran perubahan masa dan situasi.