KECEMERLANGAN FUTUHAT ISLAMIYYAH ERA KHULAFA’ AL-RASHIDIN (The Excellence of Futuhat Islamiyyah in the Era of Khulafa’ Al-Rashidin) - Rozali, Ermy Azziati; Ab Rahman, Zamri (Journal of Al-Tamaddun, 2017)
Zaman Khulafa’ al-Rashidin merupakan antara “era keemasan” pemerintahan dan ketamadunan Islam. Hal ini kerana, sungguhpun kuasa Islam baru bertapak di persada dunia, namun secara pantas pesaing baru ini dapat menguasai dua pertiga dunia yang menyaksikan kehancuran empayar Rom dan Parsi, dua buah kuasa besar yang telah lama mendominasi aktiviti penaklukan wilayah-wilayah baru ketika itu. Justeru, artikel ini akan membahaskan mengenai kecemerlangan futuhat yang telah dicapai oleh setiap khalifah di zaman masing- masing yang telah memberi sumbangan melonjakkan kehebatan Islam. Artikel ini menggunakan pendekatan analisis kandungan terhadap pelbagai sumber primer dan sekunder. Kajian dilakukan berdasarkan kaedah analisis sejarah terhadap peristiwa yang berlaku. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa kecemerlangan futuhat di zaman Khulafa’ al-Rashidin menjadikan sebahagian besar wilayah kekuasaan Empayar Rom di bahagian Timur Tengah, Mesir dan Afrika Utara berjaya ditakluki dan dibuka oleh tentera Islam. Pada masa yang sama, pemerintahan Islam juga dapat menghancurkan empayar Parsi yang terpaksa menyerahkan seluruh wilayah kekuasaannya di bahagian Timur kepada tentera Islam. Kecemerlangan futuhat ini lebih manis lagi apabila penguasaan Islam turut meluas ke wilayah bukan Arab dengan jayanya seperti di Armenia, Azerbayjan, Tabaristan dan sebagainya.