SUMBANGAN PERTUKANGAN CINA TERHADAP REKA BENTUK MASJID: KAJIAN TERHADAP KOMPONEN LUAR MASJID DI MELAKA PADA ABAD KE-18 (Contribution of Chinese Design Towards Mosque: A Study of Outside Components at Malacca Mosque in 18 Century) - Yusof, Abdullah; Ismail, Syaimak (Journal of Al-Tamaddun, 2014)
Kedatangan masyarakat Cina ke Nusantara telah membawa bersama mereka adat dan budaya yang dipraktikan dalam kehidupan seharian mereka. Hasil daripada budaya yang dibawa ini kemudianya telah diasmilasikan dengan kehidupan masyarakat Melayu tempatan bersesuaian dengan adat dan syariat Islam itu sendiri. Kehadiran masyarakat Cina ini telah memperkenalkan satu seni bina dan reka bentuk yang menarik ke Alam Melayu dan bentuk pertukangan tersebut telah menjadi rujukan kepada masyarakat Melayu untuk mereka cipta monumen termasuklah masjid. Sehubungan dengan itu, makalah ini mengupas dengan lebih lanjut mengenai penglibatan dan sumbangan masyarakat Cina dalam pertukangan masjid sekitar abad ke-17 hingga 18 sehinga mempengaruhi beberapa komponen luar masjid di Melaka.