PENGANJURAN TILAWAH AL-QURAN PERINGKAT ANTARABANGSA: SEJARAH DAN PERKEMBANGANNYA - Yusof, Abdullah; Mohd Tawel, Siti Norfariza (Journal of Al-Tamaddun, 2013)
Objektif utama yang ingin dicapai dalam kajian ini adalah mengkaji sejarah penubuhan penganjuran Tilawah al-Quran di Malaysia dan menganalisis proses penganjuran dan pelaksanaan pertandingan Majlis Tilawah al-Quran Peringkat Antarabangsa di Malaysia (MTQA). Oleh kerana MTQA bukanlah suatu program biasa dan dikenali, amat perlu untuk topik ini dikupas dengan lebih mendalam. Betapa perlunya usaha mencari susur-galur dan titik permulaan kepada terbinanya sebuah penganjuran yang sangat berprestij dan dikenali di seluruh dunia bersama dengan perincian terhadap susun atur perjalanan program sepanjang tempoh kajian di jalankan. Melalui kajian ini, penulis telah menghuraikan dengan lebih jelas beberapa aspek yang menjadi nadi kekuatan kepada penganjuran ini.