PERJANJIAN OSLO: KAJIAN TERHADAP PROSES DAMAI KONFLIK ARAB-ISRAEL (Oslo Accord: A Study on Peace Process of Arab-Israel Conflict) - Mohd Nor, Mohd Roslan; Hamzah, Siti Zaleha (Journal of Al-Tamaddun, 2015)
Perjanjian Oslo adalah salah satu daripada proses damai yang penting antara Israel dan Palestin bertujuan untuk menyelesaikan konflik yang berlaku. Walaupun perjanjian ini boleh dilihat sebagai proses berterusan tetapi konflik tersebut masih kekal sebagai isu yang paling mencabar di Timur Tengah. Artikel ini memaparkan identiti konflik dan kajian literatur yang berkaitan dengan the Declaration of Principles on Interim Self-Government Arrangements (DOP) dan proses memuktamadkan Perjanjian Oslo. Perbincangan di antara dua pihak melibatkan antara lain mengiktiraf hak, sempadan, perumahan dan lain-lain. Terdapat perspektif yang berbeza dan pandangan-pandangan mengenai perjanjian ini. Justeru, artikel ini menganalisis Perjanjian Oslo termasuk Oslo I dan II yang di tandatangani pada 1993 dan 1995 untuk mewujudkan keamanan di Timur Tengah.