PROSES PENDEMOKRASIAN DI TURKI: ANALISIS TERHADAP PINDAAN PERLEMBAGAAN TAHUN 2010 (Democratization in Turkey: An Analysis on the 2010 Constitutional Amendment) - Ibrahim, Muhammad Khalis; Ab Halim, Asyiqin (Journal of Al-Tamaddun, 2020)
Proses sekularisasi yang dilaksanakan di Turki turut memberi kesan kepada perlembagaan negara tersebut. Perlembagaan Turki yang beridentiti sekular menjadikannya sebagai sebuah kontrak sosial yang bersifat mencengkam dan mengekang kebebasan individu, termasuklah untuk mengamalkan agama secara bebas. Kemunculan Parti Keadilan dan Pembangunan (Adalet ve KalkÄ±nma Partisi, AKP) dengan wacana demokrasi konservatif cenderung untuk membuka ruang kebebasan yang lebih luas, termasuklah untuk membolehkan pengamalan agama dilakukan secara bebas. Justeru, artikel ini bertujuan untuk menganalisis proses pendemokrasian di Turki yang dilakukan oleh AKP menerusi pindaan perlembagaan pada tahun 2010. Artikel ini menganalisis secara langsung Perlembagaan Turki sebagai sumber primer kajian dengan meneliti perbezaan sebelum dan selepas pindaan pada tahun tersebut. Selain itu, senario sepanjang proses pindaan perlembagaan dilakukan turut dianalisis secara mendalam. Secara keseluruhan, pindaan perlembagaan tahun 2010 sememangnya menyumbang kepada proses pendemokrasian di Turki. Pindaan tersebut memberi kesan kepada kedudukan hak asasi rakyat, di samping tentera dan badan kehakiman yang selama ini diperuntukkan dengan bidang kuasa yang luas. Sebagai sebuah negara sekular, proses pendemokrasian merupakan langkah yang berkesan di Turki untuk membuka ruang kepada kebebasan pengamalan agama masyarakat.