Sejarah ringkas bahagian interpretasi dan penterjemahan - Haji Taib, Haji Yasin B. (Journal of Modern Languages, 2017)
Penubuhan Bahagian Interpretasi dan Penterjemahan di Pusat bahasa ini sebenamya adalah satu langkah dalam usaha memenuhi cadangan-cadangan yang terkandung dalam Laporan Pengajian untuk labatan bahasa, Universiti Malaya, September, 1971. Ceraian 94-96 dalam Laporan itu berbunyi.