Penggunaan ganti nama diri dalam bahasa Iban - Amin, Norliza (Journal of Modern Languages, 2017)
Tujuan kajian ini adalah untuk mengenalpasti serta memberi huraian terhadap penggunaan ganti nama dan kata panggilan dalam Bahasa Iban dalam konteks sosiolinguistik. Huraian merangkumi struktur linguistik serta faktor sosiobudaya masyarakat Iban yang merupakan pemangkin utama dalam menentukan penggunaan ganti nama diri dan kata panggilan dalam bahasa Iban. Data untuk artikel dipilih daripada lapan buah bahan bacaan. Lima buah daripadanya terdiri daripada cerita-cerita rakyat dan binatang iaitu Pelandok Seduai Tekura, Menteri Adi, Wat Lamba, Sungai Borneo dan Jengkuan Taju Remaung Tiga buah lagi dalam bentuk novel iaitu Madu Midang Dilah Tanah dan Kerapa Nawai. Kesemua bahan-bahan bacaan berkenaan ditulis dalam Bahasa Iban dan diterbitkan berkulit lembut oleh Biro Kesusasteraan Borneo (Borneo Literature Bureau).