Literasi Media: Ke Arah Melahirkan Pengguna Media Berpengetahuan : Media Literacy: Towards Producing Knowledgeable Media Users - Samani, Mus Chairil; Maliki, Jamilah; Abd Rashid, Norazimah (Jurnal Pengajian Media Malaysia, 2011)
Members of society are exposed to various types of mass media, including print, electronic and digital. The various types of media construct prevailing reality and the constructed reality is presented to media users. A study to understand media literacy among secondary school children who are users of media was carried out. The study uses Potter (2004) model for media literacy which stresses on knowledge structure, personal locus, competencies and skills, and information processing tools. A focus group study was carried out with 10 form four secondary schools students from four schools in Selangor as informants. The findings suggest that students living in the urban areas have better understanding on media literacy as compared to their counterparts living in rural areas. This can be attributed to disparate background of families, environment, living standards, and social status. Although this maybe the case, students in rural areas have the opportunity to improve their media literacy level if they are given formal training on how to use the media. Anggota masyarakat terdedah kepada pelbagai jenis media massa, termasuk cetak, elektronik dan digital. Pelbagai jenis konstruk media realiti yang berlaku dan kenyataan yang dibina dipersembahkan kepada pengguna media. Satu kajian untuk memahami literasi media di kalangan kanak-kanak sekolah menengah yang merupakan pengguna media telah dilakukan. Kajian ini menggunakan model Potter (2004) untuk literasi media yang menekankan pada struktur pengetahuan, lokus peribadi, kecekapan dan kemahiran, dan alat pemprosesan maklumat. Kajian kumpulan fokus dilakukan dengan 10 pelajar sekolah menengah tingkatan empat dari empat sekolah di Selangor sebagai informan. Hasil kajian menunjukkan bahawa pelajar yang tinggal di bandar mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai literasi media berbanding rakan mereka yang tinggal di luar bandar. Ini dapat dikaitkan dengan latar belakang keluarga, persekitaran, taraf hidup, dan status sosial yang berbeza. Walaupun ini mungkin berlaku, pelajar di luar bandar berpeluang meningkatkan tahap literasi media mereka jika mereka diberi latihan formal bagaimana menggunakan media.