Visual dan Pemberitaan Perang Dalam Media di Malaysia : Visual and Reporting of the War in Malaysian media - Mustaffa, Normah; A.Hamid, Nurul Ain; Ibrahim, Faridah; Ahmad, Fauziah; Abd Rahim, Mohd Helmi (Jurnal Pengajian Media Malaysia, 2011)
Visual plays an important role in trying to relay messages effectively in a world where facts are not always sufficient to convince audience. Through visuals, personal perceptions can be seen in different perspectives in order to make reasoned judgments. In war reporting, portrayals of visuals are often highlighted in various positive, negative or neutral forms. Relatively whatever forms portrayed, positive, negative or neutral, will register a certain interpretation in the mind of audiences. Thus this research aims to identify visuals used in war reporting in local media. Content analysis method was used to evaluate news on Israel – Palestinian war as highlighted in two mainstream newspapers, Utusan Malaysia and The New Straits Times. Research results revealed that Utusan Malaysia portrayed more visual graphics in reporting war compared to The New Straits Times. The visuals given were related to the news highlighted. Apart from that, both newspapers often used visual source from foreign agencies such as AP, AFP and Reuters. Visual reporting is able to relay convincing evidence as visuals will always portrays the truth. Visual memainkan peranan penting dalam usaha menyampaikan mesej dengan berkesan di dunia di mana fakta tidak selalu mencukupi untuk meyakinkan khalayak. Melalui visual, persepsi peribadi dapat dilihat dalam perspektif yang berbeza untuk membuat pertimbangan yang beralasan. Dalam laporan perang, gambaran visual sering disorot dalam pelbagai bentuk positif, negatif atau neutral. Secara relatif apa sahaja bentuk yang digambarkan, positif, negatif atau neutral, akan mendaftarkan tafsiran tertentu dalam benak khalayak. Oleh itu penyelidikan ini bertujuan untuk mengenal pasti visual yang digunakan dalam pelaporan perang di media tempatan. Kaedah analisis kandungan digunakan untuk menilai berita mengenai perang Israel - Palestin seperti yang disorot dalam dua akhbar arus perdana, Utusan Malaysia dan The New Straits Times. Hasil penyelidikan menunjukkan bahawa Utusan Malaysia menggambarkan lebih banyak grafik visual dalam melaporkan perang berbanding dengan The New Straits Times. Visual yang diberikan berkaitan dengan berita yang diketengahkan. Selain itu, kedua-dua surat khabar itu sering menggunakan sumber visual dari agensi asing seperti AP, AFP dan Reuters. Pelaporan visual dapat menyampaikan bukti yang meyakinkan kerana visual akan selalu menggambarkan kebenaran.