Media Baharu yang Baharu: Trend Penggunaan Jaringan Sosial Dalam Kalangan Pengguna di Malaysia: New new media: Trends in the use of social networks among consumers in Malaysia - Mustafa, Siti Ezaleila; Hamzah, Azizah (Jurnal Pengajian Media Malaysia, 2011)
Technology advancement saw the new media play an important and dominant role compared to traditional media , especially with the presence of social media platforms, including online social networking. This study examines the trend in social networking use among Malaysian active users. A survey to 369 respondents show that more people are use social media technologies with the majority having more than one account or social network profile and logging in a few times a day and spend one to two hours in each session or up to 20 hours per week to communicate or social integration and interaction purposes—besides information sharing, entertainment, convenience factor, and formation of identity. It is also found that the use also provides some forms of gratification. The findings further show that the respondents seemed to agree that the media is an extension and addition to the offline interaction and that it would replace other communications media in the near future. Kemajuan teknologi menyaksikan media baru memainkan peranan penting dan dominan berbanding media tradisional, terutama dengan adanya platform media sosial, termasuk rangkaian sosial dalam talian. Kajian ini mengkaji trend penggunaan rangkaian sosial di kalangan pengguna aktif Malaysia. Tinjauan kepada 369 responden menunjukkan bahawa lebih banyak orang menggunakan teknologi media sosial dengan majoriti mempunyai lebih dari satu akaun atau profil rangkaian sosial dan log masuk beberapa kali sehari dan menghabiskan satu hingga dua jam dalam setiap sesi atau hingga 20 jam seminggu untuk berkomunikasi atau integrasi sosial dan tujuan interaksi - selain perkongsian maklumat, hiburan, faktor kemudahan, dan pembentukan identiti. Juga didapati bahawa penggunaan juga memberikan beberapa bentuk kepuasan. Hasil kajian menunjukkan bahawa responden sepertinya setuju bahawa media adalah lanjutan dan penambahan interaksi luar talian dan media akan menggantikan media komunikasi lain dalam masa terdekat.