Tahap Hubungan antara Pelbagai Faktor Terpilih dengan Keinginan Menggunakan E-Dagang Dalam Kalangan Pengguna Internet: Level of relationship between various selected factors and desire to use E-commerce among internet users - Mohd Rawi, Ahmad Syahrul Haniff; Omar, Siti Zobidah; Shahkat Ali, Muhamad Sham (Jurnal Pengajian Media Malaysia, 2011)
Since the introduction of the Internet, there has been a tremendous development on the use of e-commerce world-wide. This paper aims to discuss the factors that led to the intention to use e-commerce among Internet users. The selected factors are perceived usefulness, perceived ease of use, social influences, beliefs, cost, and safety. Those factors have been identified in previous studies which found that there is a relationship with the intention to use e-commerce among Internet users. A quantitative method has been employed in this study using 150 respondents in Putrajaya. Result shows that all of the selected factors have a positive relationship with a moderate level of strength. This finding is in consistent with the previous findings, but it differs in terms of its level of strength. Sejak diperkenalkannya Internet, telah terjadi perkembangan yang luar biasa dalam penggunaan e-commerce di seluruh dunia. Makalah ini bertujuan untuk membincangkan faktor-faktor yang menyebabkan niat untuk menggunakan e-dagang di kalangan pengguna Internet. Faktor yang dipilih adalah kegunaan yang dirasakan, kemudahan penggunaan yang dirasakan, pengaruh sosial, kepercayaan, biaya, dan keselamatan. Faktor-faktor tersebut telah dikenal pasti dalam kajian sebelumnya yang mendapati bahawa terdapat hubungan dengan niat untuk menggunakan e-commerce di kalangan pengguna Internet. Kaedah kuantitatif telah digunakan dalam kajian ini dengan menggunakan 150 responden di Putrajaya. Hasil menunjukkan bahawa semua faktor yang dipilih mempunyai hubungan positif dengan tahap kekuatan yang sederhana. Penemuan ini selaras dengan penemuan sebelumnya, tetapi berbeza dari segi tahap kekuatannya.