THE EFFECT OF LANGUAGE AND CUSTOM IN ISLAMIC LEGAL THEORY - Bakar, Mohd Daud (Jurnal Syariah, 2019)
U~ul al-Fiqh atau metodologi hukum Islam bukan hanya prihatin terhadap hukwn secara khusus, malah juga memberi perhatian terhadap persoalan-persoalan berkaitan bahasa, logik, metodologi, adat, epistemologi serta teologi. Setiap elemen di atas mempengaruhi ketetapan penafsiran hukum-hukum Syariah. Kredibiliti bahasa dalam penafsiran hukum tidak dapat dipertikaikan kerana sumber paling asasi Islam iaitu al-Qur'an dan Sunnah dianugerahkan kepada orang-orang Islam. melalui bahasa, nahu serta morpologi Arab. Dari sudut lain, ada! dan amalan awam berada dalam kedudukan yang sama pentingnya dengan bahasa dalam kaedah penafsiran hukum dan undangundang. Artikel ini menghuraikan kedudukan dan kepentingan bahasa serta adat dalam penafsiran nas-nas Syarak.