Herawi’s Concept of Tawhid: An Observation Based on His Manazil Al-Sa’irin - Wan Abdullah, Wan Suhaimi (Jurnal Usuluddin, 2000)
Artikel ini merupakan suatu observasi awal terhadap pandangan dan tafsiran ’Abdullah al-Ansari al-Herawi, seorang tokoh sufi Hanbali terkenal berdasarkan karyanya Manazil al-Sa’irin, tentang konsep dan peringkat-peringkat tawhid. Ia juga cuba mengetengahkan persepsi sebenar terhadap tafsiran tersebut berpandukan komentar-komentar yang dikemukakan oleh golongan tokoh-tokoh sufi terkemudian. Artikel ini juga antara lain menonjolkan bagaimana salah faham dan silap tafsiran terhadap kata-kata dan ungkapan para sufi berlaku, yang seterusnya mendorong ke arah hukuman dan tanggapan yang salah terhadap keperibadian seseorang sufi.