The Notion of Ummah in A Multiracial Society: The Malaysia Experience - Awang, Jaffary (Jurnal Usuluddin, 2000)
Konsep ummah adalah penting di dalam Islam. la dilihat sebagai suatu "kemestian" bukan sahaja bagi umat Islam, bahkan bagi kemanusiaan sejagat. Makalah ini cuba mempamerkan bagaimana nilai-nilai murni konsep ini dipromosikan di Malaysia, seterusnya reaksi kerajaan, parti-parti politik dan masyarakat bukan Islam terhadap usaha-usaha tersebut.