An Analysis of Historical Development of Tafsir Mawdui - Fadhil, Ammar (Jurnal Usuluddin, 2004)
Tafsir Mawdui ialah salah satu dari bentuk pentafsiran al-Quran yang digunakan oleh kebanyakan penulis pada masa kini. Usaha-usaha mencari penyelesaian melalui al-Quran lebih tertumpu kepada penggunaan metode tafsir mawdui. Artikel ini bertujuan untuk memaparkan kepada pembaca latar belakang kemunculan tafsir mawdui sebagai salah satu metode tafsir al-Quran yang penting pada masa kini.