The Concept of Rewards and Punishments in Sahih Bukhari with Special Reference to Kitab Al-Adab - Zainan Nazri, Mohd Khairul Nizam; Ahmad, Mahmud; Mohamed Yusoff, Adnan; Mohd Amin, Fauzi; Mat Ishak, Mardiana (Jurnal Usuluddin, 2005)
Kajian ini adalah berkenaan prinsip-prinsip akidah berdasarkan hadis-hadis daripada Kitab Sahih al-Bukhari dimana Baginda Nabi s.a.w telah memberikan panduan dalam mendidik manusia dengan menggunakan kaedah member ganjaran (pahala) dan hukuman (dosa). Teknik memberikan ganjaran pahala dan dosa ini adalah diantara kaedah untuk mengukuhkan akidah seterusnya dapat memotivasikan manusia untuk melakukan kebaikan dan menjauhi kemungkaran. Kajian ini akan terfokus kepada hadis-hadis yang terdapat di dalam Kitab al-Adab di mana hadis-hadis yang menjelaskan tentang perlakuan manusia dan akibatnya akan diberikan perhatian. Kajian ini dapat dikembangkan ketahap yang lebih luas dalam bidang berkaitan untuk manfaat manusia sejagat.