Konsep Pembesar dalam Islam Sebagai Sasaran Dakwah - Yusoff, Zawawi; Abdul Kadir, Fakhrul Adabi (Jurnal Usuluddin, 2013)
Makalah ini membincangkan konsep pembesar sama ada Muslim atau non-Muslim menurut Islam yang dilihat dari sudut perakuan terhadap pengaruh dan peranan mereka dalam sesebuah masyarakat atau kumpulan. Perakuan tersebut adalah berdasarkan al-Qur’an, al-Hadith dan pemikiran para ulama. Ia bertujuan memperlihatkan ketinggian status sosial golongan pembesar dan kekuatan pengaruh mereka dalam masyarakat atau kumpulan. Oleh kerana itu, dakwah kepada golongan pembesar adalah sangat penting.