The Development of Muslim Settlement in Ghana: The Kamgbunli Experience Since 1901 - Sey, M. A. (Jurnal Usuluddin, 2000)
Perkembangan masyarakat Islam Kamgbunli sebagai suatu komuniti yang dianggap berjaya menegakkan syiar Islam di Ghana tidak mendapat perhatian yang sewajarnya dari para sarjana dan ilmuan yang memperkatakan tentang perkembangan Islam di Afrika Barat amnya dan di Ghana secara khusus. Makalah ini antara lain akan memperkatakan tentang pengalaman, perkembangan dan aktiviti-aktiviti yang dijalankan oleh umat Islam Kamgbunli dalam usaha menegakkan syiar Islam.