Concept of Worldvbew Between Assumption and Truth (Observations on Selected Western and Muslim Views) - Berghout, Abdelaziz (Jurnal Usuluddin, 2006)
Artikel ini bertujuan menyelusuri beberapa pandangan mengenai konsep worldview dan elemen-elemen asasnya menurut Barat dan Islam. la juga berhasrat untuk menjelaskan halatuju utamanya dan menghuraikan pelbagai elemen yang terdapat dalam makna worldview tersebut. Oleh yang demikian, beberapa definisi worldview telah dikemukakan untuk diperbincangkan. Kajian ini menyimpulkan bahawa konsep worldview melibatkan perbincangan megenai beberapa aspek ilmu seperti epistemologi, ontologi, kosmologi, teologi, antropologi, aksiologi dan sebagainya. Di samping itu, worldview daripada perspektif Islam menekankan kepentingan wahyu, kehidupan dunia dan akhirat serta kekhalifahan dalam persepsi seseorang terhadap alam berdasarkan fakta dan kebenaran al-Quran dan bukannya asumsi manusia sahaja. Sebaliknya, kebanyakan konsep worldview yang dipaparkan oleh Barat tertakluk kepada asumsi manusia terhadap alam semata-mata.