The Observations of Hï¡, Fe II and He I in Classical Be Stars - Ahmad, Nazhatulshima; Zainuddin, Mohd. Zambri; Yahya, Mohd. Sahar; Dawanas, Djoni N. (Malaysian Journal of Science, 2009)
We present a spectroscopic data of 19 classical Be stars in red region from ï¬ï¬6340 to 6890 Ã… observed from 1 â€“ 9 July 2007 at Bosscha Observatory Bandung, Indonesia. The studies were carried out on Hï¡ ï¬6563Ã…, FeII ï¬6516Ã… and HeII ï¬6678Ã… lines profile. Based on Hï¡ line profile the program stars can be classified into subgroups; Be-shell, Be and normal B stars. The correlation of equivalent width, eqw of HeII and spectral types clearly shows that early type stars have higher value than late type stars. The eqw and fwhm values for the lines under investigation show a slightly decreasing correlation upon rotational velocity, V sin i. Kami membentangkan data spektroskopi bagi 19 bintang Be klasik dalam kawasan merah dari ï¬ï¬6340 hingga 6890 Ã… yang diambil dari 1 â€“ 9 Julai 2007 di Balaicerap Bosscha, Bandung, Indonesia. Kajian dijalankan terhadap profil garisan Hï¡ ï¬6563Ã…, FeII ï¬6516Ã… dan HeII ï¬6678Ã…. Berdasarkan profil garisan Hï¡, bintang - bintang program boleh dikelaskan kepada subkumpulan iaitu bintang Be-shell, Be dan Be normal. Perhubungan diantara lebar setara, eqw bagi HeII dan jenis spektrum menunjukkan bahawa bintang peringkat awal mempunyai nilai yang lebih tinggi berbanding bintang peringkat akhir. Nilai â€“ nilai eqw dan fwhm bagi garisan â€“ garisan yang dikaji menunjukkan hubungan penurunan yang sedikit terhadap halaju putaran, V sin i.