Dragonflies on the islands in the Straits of Malacca - Y, Norma-Rashid; M, Sofian-Azirun; Ramli, Rosli; Hashim, Rosli (Malaysian Journal of Science, 2008)
The odonate fauna of Pulau Perak, Pulau Jarak and some islands of the Sembilan group of islands were surveyed. Although no endemics were found, fifteen species, all first records for the islands were documented. Various biological aspects of the dragonfly such as population, distribution and relative abundance were discussed. Morphometric aspects were also studied and possible explanations for the attributed differences between the island populations of Pulau Perak and Pulau Lalang are proposed. Fauna Odonata telah dikaji di kepulauan Selat Melaka, iaitu Pulau Perak, Pulau Jarak dan sebahagian dari Pulau Sembilan. Walaupun tiada spesies endemik telah dijumpai, kesemua lima belas spesies yang didokumentasikan merupakan rekod baru untuk pulau-pulau tersebut. Pelbagai aspek biologi pepatung seperti populasi pepatung, taburan dan kepadatan relatif dibincangkan. Aspek morfometrik juga turut diselidiki dan beberapa huraian telah diturakan untuk menjelaskan perbezaan ketara populasi pepatung di Pulau Jarak dan Pulau Lalang.