Penyelesaian Persamaan Resapan-Gompertz menggunakan Kaedah Penguraian Adomian - Mahiddin, Norhasimah; Mohd Noorani, Mohd Salmi (Malaysian Journal of Science, 2007)
Dalam kertas ini, kami mempertimbangkan suatu proses fesapan yang dipadankan dengan fungsi Gompertz bagi menghasilkan persamaan-resapan Gompertz yang diselesaikan dengan menggunakan kaedah penguraian Adomian. Kami buktikan bahawa kaedah ini adalah menumpu dan wujud penyelesaian.